Laten we eerst beginnen met het gezegde: geen oude schoenen wegdoen voordat je nieuwe hebt. En dat geldt ook voor hardloopschoenen. Want een schoen kan nog zo lekker in de winkel zitten, zodra je er echt op gaat hardlopen, kunnen ze heel anders aanvoelen. En dan is het wel fijn om nog een reserve paar achter de hand te hebben.
Maar niet alleen voor de pasvorm is het een goed idee om je reserve schoenen te bewaren. Want ook al zit de schoen heel comfortabel en kun je er direct een hardloopwedstrijd op rennen, er zijn ook andere factoren om rekening mee te houden. De overstap van oude naar nieuwe schoenen brengt namelijk ook een verandering aan je lichaam, waardoor de kans op blessures hoger wordt. Ook al schaf je hetzelfde merk en zelfs dezelfde schoenen aan, er is een groot verschil: de nieuwe schoenen zijn nog niet versleten. Dat voel je aan de demping (want die is ineens weer voelbaar aanwezig) en de zolen zijn nog niet versleten. Daardoor moeten je spieren, pezen, botten en gewrichten weer opnieuw wennen aan de krachten die ze te verduren krijgen.
Neem daarom de tijd om je nieuwe hardloopschoenen in te lopen. Begin met de schoenen te dragen in huis of maak een wandeling in de natuur. Wissel je nieuwe paar tijdens de training af met het oude paar, bijvoorbeeld om de training. Gun jezelf voldoende tijd, minimaal 4 weken, om aan de nieuwe schoenen te wennen en houd in de gaten hoe je lichaam hierop reageert.
Wil je meer informatie over BedrijfsFitnessAbonnement.nl?