Sta je in de sportschool, dan wil je die warming-up het liefst gewoon overslaan en direct beginnen met je krachttraining of andere vorm van sport. Maar een goede warming-up is belangrijk om je prestaties te verbeteren en om blessures te voorkomen.
Een warming-up zorgt ervoor dat je lichaam opwarmt. Je spieren worden warm, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en je spieren worden goed doorbloed. Maar niet enkel voor je spieren is een warming-up nodig. Je stofwisseling wordt gestimuleerd en je reactievermogen neemt toe, zodat jij klaar bent om hard te werken tijdens je sportsessie.
Een goede warming-up verschilt per persoon. Het ene lichaam heeft meer tijd nodig om op te warmen of flexibeler te worden dan het andere lichaam. Ook kan een warming-up voor voetbal er anders uitzien dan voor fitness. Maar wat belangrijk is voor ieder lichaam, is dat je de warming-up geleidelijk uitvoert.
Een algemeen advies is om ca. 10 minuten op te warmen, op een lage intensiteit. Deze lage intensiteit houdt in dat je tijdens de warming-up een normaal gesprek kunt voeren. Denk bijvoorbeeld aan joggen of 10 minuten op de fiets. De intensiteit is ook afhankelijk van hoe getraind je lichaam is.
Naast het joggen of andere startende activiteit wordt er ook vaak aangeraden om de spieren te rekken. Door de spieren te rekken worden de spiervezels uit elkaar getrokken, waardoor de spier wordt verlengd. Er zijn twee varianten: dynamisch rekken en statisch rekken.
Dynamisch rekken houdt in dat je tijdens de bewegingen de spieren wisselend rekt en ontspant. Statisch rekken houdt in dat je eenzelfde positie aanhoudt en daarmee de spier oprekt.
Op welke manier je het best kunt rekken, is afhankelijk van welke sport je beoefend. Uit onderzoeken is gebleken dat dynamisch rekken het beste effect geeft bij explosieve inspanningen. Beoefen je een sport waarbij leningheid een belangrijke factor is, dan leidt statisch rekken voorafgaand aan de sportsessie tot meer leningheid.
Na het sporten wil je het liefst zo snel mogelijk gaan douchen en op de bank ploffen. Een cooling down wordt dan ook vaak vergeten of overgeslagen. Maar wist je dat een cooling down niet enkel wordt gedaan om spierpijn te voorkomen? Het voorkomt namelijk ook duizeligheid en helpt bij het spierherstel.
Tijdens een sportprestatie met veel inspanning verandert je bloedsomloop. Die moet zich na het sporten ook weer aanpassen en deze verandering kan duizeligheid met zich meebrengen. Een goede cooling down geeft je lichaam de tijd om de verandering te laten plaatsvinden.
Daarnaast helpt een cooling down bij het bevorderen van spierherstel. Tijdens het sporten hoopt het stofje melkzuur zich op in de spieren. Dat stofje zorgt voor een trager herstel van de spieren. Door op lage intensiteit de sportsessie af te ronden, wordt het melkzuur geleidelijk afgevoerd en kan je lichaam beter herstellen.
Wil jij starten met sporten of gebruikmaken van een voordeliger sportabonnement? Check of jouw werkgever al is aangesloten bij BedrijfsFitnessAbonnement.nl!